Dahlia - Dyrkingstips

Gjør virkelighet av Dahliadrømmen!

Det er ikke vanskelig, du får det til!, og belønningen vil overgå dine forventninger, det kan vi nesten love!

Dahlia er et fantastisk blikkfang i hagen eller på terrassen. Du kan ha Dahlia i bed eller krukke og du kan velge blant de nydeligste sorter - helt forskjellige fra hverandre i farge og form.

For tidlig blomstring starter du dyrkingen innendørs eller i veksthus i slutten av mars/begynnelsen av april.

Legg knollene i en krukke med lett fuktet jord med halsen over overflaten. Dersom øyet er synlig, la det ligge i jordoverflaten. Vann forsiktig og sett knollen i romtemperatur til du ser skudd. Deretter plasserer du den litt kjøligere, ca 16-18 grader, dersom du har mulighet for det.

Før utplanting må planten herdes en ukes tid utendørs. Det betyr å venne Dahliaplanten til utendørs lys, vind og temperatur. Start med å sette planten ut et lunt sted i skyggen noen timer dagtid, og øk tiden og tilvenningen til direkte sol dag for dag.

Når all fare for frost er over kan du plante ut. Dahlia tåler ikke frost så vær heller på den sikre siden enn ta en sjanse om du er usikker på nattetemperaturen. Bruk vanlig hagejord. Litt gjødsel, vann og sol er alt som trengs for at Dahlia'er skal trives.

Vil du plante i krukke er jordmengde avgjørende. Beregn 40-50 liter per knoll.

For rikelig og langvarig blomstring er det viktig med kontinuerlig vann og næring gjennom sesongen. Noen Dahlia blir veldig høye og trenger støtte. Husk å plukk bort visne blomster, det vil stimulere til nye blomster.

Avstand i bed: 50 cm

Pallekarm: 4-5 Dahlia'er (120x80)

Vinteroppbevaring: Grav opp Dahliaknollen etter første nattefrost. Merk hver knoll med navn. Oppbevar knollene mørkt, svalt og frostfritt gjennom vinteren. 

Kos deg og riktig lykke til!